Varlıklar Atlası

 Tüm varlıkları gösteren bir varlıklar atlasımız olsaydı, onun adı "Bir varmış, diğerleri yokmuş…" olurdu. İnsan, sonu gelmeyen varlık âlemlerine mikro seviyede bakmaya alışkındır. Kendince keşiflerine de büyük resim adını verebilir. Oysa bahsettiği resim, çoğu zaman keler deliği kadardır. Yani, diğerleri denilen yoklardan yalnızca biridir. 

Ancak fizik ötesi bir bakış açısı manzaraların tekilleştiğini fark edebilir, kevnî ahengi keşfedebilirdi. Şaşı gözler ise iddialarında ısrarcı kalırlar. Onlar da haklıdır. Gizli hazine kolay bulunmaz. Atlasın hangi sayfasında, haritanın neresinde, ne zaman? 

Dünya gerçekliği arttıkça, daha fazla düşsel hal alır. Zira, özünde geçicidir ve her şey özüne yönelir. Nihayetinde yegane yaşam, birliğin ihtişamında gerçek varlığa şahitlik etmektir. Bu bir yolculuk gibi, lakin bu yolculuğun sonu yok. Çünkü, yolcu yok. Varlıkların aslı tektir ve aslolan dışında herhangi bir özne varlık bulamaz. 

Zaman tecellileriyle örülü olan varlıklar atlasında kenz-i mahfî ile karşılaşanlar, onun adını "varlık atlası" olarak değiştirir. Çoğuldan tekile yolculuk sonlanır, tekilde yolculuk devam eder; yokken! Hikayelerimiz de aslında hep başladığı gibi biter: 

Bir varmış, diğerleri yokmuş!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mānendikûh

Masal Dünyalarına Giriş

İkinci Doğa

Gizli Özne

1913 Tarihli bir öykü

Acınak